Surowe kakao – BEE jest otrzymywane wyłącznie z ziaren o najwyższej jakości. Jeszcze przed zmieleniem jest ono bardzo głęboko zamrażane, ponieważ ten proces pozwala na zachowanie możliwie największej ilości składników odżywczych. Ważne jest to, że nieprażone ziarna kakaowca posiadają największą ilość antyoksydantów, jest ich bowiem aż piętnastokrotnie więcej w porównaniu do czarnych jagód, dwudziestokrotnie do czerwonego wina oraz trzydziestokrotnie do zielonej herbaty. Od dawna mówi się, iż kakao wydłuża życie, ponieważ znajdujące się związki w jego surowej odmianie potrafią chronić komórki przed ewentualnym wpływem wolnych rodników powodujących liczne groźne choroby, spośród których można wskazać na nowotwory albo choroby związane z układem krążenia.

Surowe kakao – właściwości

Surowe kakao cechuje się licznymi właściwościami. Jest ono dobre choćby na poprawę humoru oraz samopoczucia. To jedyna roślina na świecie, która posiada substancję anandamid wywołującą uczucie euforii. Ten związek jest naturalnie produkowany w organizmie tuż po wysiłku fizycznym, a także jest uwalniany w momencie, kiedy czujemy się dobrze.

Ten naturalny afrodyzjak zawiera w swoim składzie też fenyloetylaminę – PEA powodująca uwolnienie endorfin. Odpowiada on za tzw. uczucie “motyli w brzuchu”. Dzięki kakao można czerpać radość z życia.

Kolejną cenną właściwością surowego kakao jest to, że chroni on serce, jak również zapobiega chorobom układu krążenia. To bogate źródło magnezu biorącego udział podczas regulacji pracy serca. Poza tym znajdujące się przeciwutleniacze w surowym kakao, pomagają chronić naczynia krwionośne przed ewentualnymi uszkodzeniami, a nawet pomagają zmniejszyć ilość zalegającego złego cholesterolu.

Surowe kakao zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, ponieważ stanowi on źródło antyoksydantów, w tym antocyjan. Jego zadaniem jest zapobieganie gromadzeniu się licznych wolnych rodników, czego efektem jest opóźniony proces starzenia się komórek. Kolejne antyoksydanty w kakao to katechiny. Ich systematyczne wnikanie w ludzki organizm pozwala komórkom danego organizmu na znacznie szybszą, jak również lepszą regenerację. Działają one też energetyzująco na komórki oraz spowalniają one procesy starzenia.

Zawarta nieznaczna zawartość kofeiny oraz teobrominy wiąże się z tym, że kakao działa lekko pobudzająco i rozjaśniająco na ludzki umysł. Teobromina stymuluje centralny układ nerwowy i rozszerza naczynia krwionośne.